תורת האקלימים וההיסטוריה של המדע בעולם המוסלמי - אבו-הרשקוביץ, קרן (ג'מאעה: כתב עת בינתחומי לחקר המזרח התיכון, 2005)
מן המפורסמות היא שבמשך ההיסטוריה עסקו מוסלמים במדעים, ובכלל זה בתרגום ובלימוד של טקסטים מדעיים, יווניים ואחרים. ידועה גם ההתנגדות לעיסוק זה ולתרגומים בתוכו, מסיבות דתיות ואחרות. הרשימה להלן תסקור את הדיון שהתקיים בין מלומדים שתמכו בעיסוק במדעים לבין אלה שהסתייגו ממנו ותעמוד על הסיבות להתנגדות. בהתבסס על חיבור שכתב סאעד אל–אַנְדַלֻסִי (מת 1070), המתאר את התפתחות הידע בעולם והגעתו לידי המוסלמים, ייבחן השימוש שעשו מלומדים בתורת האקלימים כחלק ממנגנון הצדקת העיסוק במדעים בעולם המוסלמי.