"המזרח דבר אחד והמערב דבר אחר?": מוחמד בהג’ת ורפיק אל-תמימי בולאית ביירות - רובין אבי (ג’מאעה: כתב עת בינתחומי לחקר המזרח התיכון, 2001)
במאמר זה דן המחבר בהבטים מוסימים של השקפת עולמם של רפיק אל-תמימי ושל מוחמד בהג’ת, חברי האליטה הערבית-עוסמאנית. במהלך מלחמת העולם הראשונה הוטלה על בהג’ת ותמימי המשימה לסייר בולאית ביירות ולדווח על מצב העניינים שם. ממצאיהם נכתבו בצורת מאמר רשמי, ולאית בירות (שני כרכים) שהוגש למושל הולאית ופורסם בתורכית-עוסמאנית ובערבית בשנים 1917 ו-1918. ולאית בירות נחשב כמקור רב ערך לשחזור ההיסטוריה הפוליטית והחברתית של המזרח התיכון. עם זאת, למרות שמאמרם הנו מוצר תרבותי המבטא את תפיסותיהם של מחבריו, לא נעשה בו שימוש לניתוח שיח או כמקור לשחזור תודעה והשקפות עולם. על ידי קריאת התת-טקסט חושף המחבר את הגרסה של בהג’ת ותמימי לאוריינטליזם. בהיותה לכודה במה שנראה כדיכוטומיה בלתי פתירה של "מזרח" ו"מערב", מתעלמת התיאוריה הסעידיאנית מהתופעה של הפנמת השיח האוריינטליסטי בחברות מזרח תיכוניות במאות ה-19 וה-20. מספר מחקרים כבר הצביעו על מגוון הדרכים שבהן שירתה הפנמה זו כמה אג’נדות פוליטיות ותרבותיות בחברות לא-מערביות. באמצעות עשיית היסטוריזציה לתיאוריה הסעידיאנית, מהווה ולאית בירות, דוגמה נוספת למגוון האפשרויות שבהן נתפסה המודרניות במזרח התיכון של סוף העידן העוסמאני.