האסלאם והמוסלמים בבלקן: תפיסות אוריינטליסטיות, מיתוסים וזיכרון - ג'נאו אייל (ג’מאעה: כתב עת בינתחומי לחקר המזרח התיכון, 2002)
למתבונן במפתה של אירופה ברור שחצי-האי הבלקני הוא חלק מהיבשת האירופית. עם זאת, בשל התפתחות היסטורית שונה, נתפס הבלקן באירופה כאזור גבול הניצב מחוץ לגבולותיה התרבותיים של יבשת זו. השליטה העוסמאנית הממושכת על אזור זה היא אחת הסיבות העיקריות להצגתו של חצי-האי כאזור שונה שאינו חולק עם אירופה המערבית את ערכיה התרבותיים. כיצד נתפס העבר העוסמאני בידי המשתתפים בויכוח אודות דמותו של הבלקן כיום? במאמר זה אבקש לבדוק מספר סוגי שיח עיקריים הנוגעים לבלקן: אלה הקיימים במערב המציעים ייצוגים שונים של הבלקן כ"אזור גבול" פיסי ותרבותי בין העולם המערבי לזה המזרחי; השיח בקרב הנוצרים החיים בבלקן הרואים בשלטון העוסמאני את הסיבה העיקרית לשקיעה אליה הידרדר האזור תחת שלטונם "העריץ" של הכובשים מהמזרח; והשיח בקרב המוסלמים השוכנים באזור זה המבקשים לראות בשלטון העוסמאני תור זהב של סובלנות בו גובשה זהותם הנפרדת. סוגי השיח הללו מעוצבים למעשה תוך כדי בחינה הדדית. הגם שהם התפתחו על רקע שונה ולצרכים שונים, הרי ניתן להצביע על קשרי גומלין ביניהם.