׳פוליטיקה מלמטה׳: מחאה, אלימות וצדק חברתי בעיר שיראז, 1848-1835 - אהרונוב משה (ג’מאעה: כתב עת בינתחומי לחקר המזרח התיכון, 2010)
בתקופת שלטונו של מוחמד שאה (1848-1835) התגייסו תושבי העיר שיראז לפעילות פוליטית, לעתים אלימה, כדי לקדם את רצונותיהם וכדי לכפות קודים תרבותיים מושרשים, קודים שהעיליות בעיר הפרו הפרה בוטה. המאמר דן תחילה ברשתות החברתיות ובמנגנוני הגיוס לפעולה בשיראז. לאחר ניתוח החיים הפוליטיים והמצב החברתי־ כלכלי בדרום איראן בתקופה הנדונה, המאמר בוחן את המחאות העירוניות ואת ה׳פוליטיקה מלמטה׳ של האוכלוסייה המקומית ומתמקד באנשי הבזאר והשוליים החברתיים. המאמר מוכיח שלמרות היעדר מוסדות פוליטיים עירוניים רשמיים ותודעה מעמדית, ולמרות תלותם בבעלי הכוח, לא היו משלמי המסים ׳קורבות בלתי נמנעים׳ של המערכת הפוליטית והחברתית בעיר, ובמקרים רבים, בעיקר בעתות מצוקה וחוסר צדק משווע, הצליחו לשאת ולתת עם הרשויות בעיר ולהשמיע את קולם בבירור. בין היתר, הצליחו אנשי הבזאר ואנשי השוליים להתנתק מהמרחב הפוליטי שנשלט בידי העיליות. הם ניצלו את הסכסוכים הפנימיים ומתמשכים בין חברי העיליות השליטות ואת רגישות השלטון החלש בטהראן לאתוס של השושלת הקאג׳ארית להבטיח שקט ויציבות בממלכה והשתתפו ב׳פוליטיקה מלמטה׳ כדי לקדם צדק חברתי וכלכלה מוסרית — מושגים שהיו מושרשים בחברה המקומית.