הגנה על זכויות האישה על פי הסכמי נישואין מן הגניזה הקהירית ומקורות ערביים מקבילים - אשור אמיר (ג’מאעה: כתב עת בינתחומי לחקר המזרח התיכון, 2011)
אוצרות הגניזה הקהירית טומנים בהובם הסכמי נישואין, כתובות, גטין והסכמי גירושין, וכן חומר הלכתי רב ומגוון נוסף העוסק בהיבטים השונים של חיי הנישואין. חומרים עשירים אלו הם מקורות יחידים במינם לחקר חיי המשפחה של יהודי מצרים בימי הביניים. בחברת הגניזה נהגו לכתוב הסכמי קדם־נישואין ולכלול בהם תנאים שיחולו על בני הזוג בזמן הנישואין. המאמר עוסק בהסכמי קדם־נישואין שנמצאו בתעודות הגניזה, הסכמים המלמדים על הדרכים בהן השתמשו אנשי חברת הגניזה להגן על הנשים מפני התנהגות בלתי הולמת של בעליהן. באופן ספציפי מתרכז המאמר בהסכמים שמופיעים בהם תנאים מפורשים שנועדו להגן על זכויות האישה בתוך התא המשפחתי (תנאי התנהגות, מונוגמיה, מגורים ומגבלות על חופש התנועה של בני הזוג). תעודות הגניזה הן מקור חשוב גם לחקר חיי היום־יום בחברה המוסלמית שבתוכה חיו היהודים. המאמר משווה הסכמי נישואין יהודיים אלו עם הסכמים ערביים (מוסלמיים וקופטיים) מקבילים מאותה התקופה (בעיקר מן המאה האחת־עשרה ועד המאה השלוש־עשרה). שתי החברות — היהודית והערבית — התמודדו עם בעיות דומות הנוגעות למעמדה של האישה בתוך המשפחה וההשוואה בין המקורות מלמדת על דרכי ההתמודדות של כל אחת מהחברות עם בעיות אלו. מתוך כך היא מאפשרת לעמוד על הדמיון והשוני ביחסן לנישואין ולמעמד האישה.